top of page
Search
  • Writer's picturenikosxenikakisbf1

BIBLIOTHEQUE MANIACS: Πώς βλέπουμε τη βιβλιοθήκη του σχολείου μας

H βιβλιοθήκη είναι η μνήμη της ανθρωπότητας. Περιέχει αναντικατάστατες μαρτυρίες της ανθρώπινης σκέψης και δράσης.

Οι ποικίλες δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν οι μαθητές, παίρνοντας πρωτοβουλίες και δρώντας δημιουργικά, μπορεί να μεταμορφώσει μία σχολική βιβλιοθήκη σε μια εστία πνευματική, ένα μικρό πολιτιστικό κέντρο που διαχέει μια ατμόσφαιρα διαφορετική μέσα στο σχολείο, ανατρέπει την παραδοσιακή δομή του και κάνει τα παιδιά να το αγαπούν.

Η βιβλιοθήκη, εκτός από κέντρο πρόσβασης στη γνώση και την έρευνα, γίνεται χώρος ένταξης, κοινωνικοποίησης, κοινωνικής δικτύωσης και ελεύθερης έκφρασης.

Δεν θέλουμε να κουράσουμε με θεωρίες αναλύοντας τα αυτονόητα, δηλαδή την αξία του βιβλίου, τη σημασία των πολλαπλών φωνών στην πνευματική ελευθερία, ή τη σημασία ενός χώρου δημιουργικού όπου καταργείται η μετωπική διδασκαλία και ενθαρρύνεται η αναζήτηση της γνώσης από τον ίδιο το μαθητή.

Θέλουμε να σκεφτούμε και να ερευνήσουμε με ποιο τρόπο η βιβλιοθήκη μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς, πολιτιστικό στέκι/ κέντρο πολλών δραστηριοτήτων διαμορφώνοντας με αυτόν τον τρόπο διαφορετικά τις σχέσεις μαθητών και καθηγητών, αλλά και των μαθητών μεταξύ τους.

Η σχολική βιβλιοθήκη για μας δεν είναι συμπληρωματικό, διακοσμητικό στοιχείο της σχολικής ζωής. Ιδιαίτερα στην εποχή μας, όπου η πληροφορία προσφέρεται καταιγιστικά από ανεξέλεγκτες πηγές, η βιβλιοθήκη σε ένα σχολείο αποτελεί όρο αδιαπραγμάτευτο, κοινωνικό αγαθό που ανήκει σε όλους, δείκτη ανοιχτής κριτικής σκέψης, δείκτη δημοκρατίας και ελευθερίας.

36 views0 comments

Recent Posts

See All

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΑΝ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ!

Ο Άγγελος Νικολάου ήταν ένας από τους πρώτους μαθητές του σχολείου μας που ασχολήθηκε με την οργάνωση της βιβλιοθήκης. Οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε έμειναν στη μνήμη επόμενων συμμαθητών

Απολαύστε την ανάγνωση του υποδειγματικού αυτού διηγήματος!

ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ Αρκετοί άνθρωποι, γνώστες της ζωής λένε πως δεν γίνεται όλα τα γεγονότα και τις πράξεις που συμβαίνουν στην ζωή σου να τα θυμάσαι από την στιγμή που γεννιέσαι. Οι πρώτες σου εικόνε

Post: Blog2_Post
bottom of page